Julen är en tid när många av oss vill dekorera och göra fint för att skapa julkänsla. Ett komplement till andra dekorationer, och en viktig bit i alla fall för mig. Tyvärr är det många som är allergiska mot de traditionella julblommorna såsom hyacint, tazett, julstjärna, julros och amaryllis, men det finns fina alternativ.


Kalanchöe är en tålig krukväxt som finns i i många färgställningar och i vitt och rött. Den står länge och om du placerar den i en fin kruka i grupp med andra krukväxter gör den sig jättebra. Den kallas även vårglöd och höstglöd och finns även med dubbla blommor.

Azalean är lite mer svårskött men fantastiskt fin men lång blomning. Håller sig bättre om den står något svalare och inte direkt över ett element. Vattna varje dag med ca 1-1,5 dl vatten i ytterkruka. Se till att den inte står i vatten.

Novemberkaktus är också en tämligen lättskött krukväxt som är fin till jul. Den finns i en rad olika färger från vitt-rosa -rött-lila och kan bli en långlivad kompis. Den kräver inte mycket vatten, då det är en kaktusväxt och vill gärna torka ut lätt mellan vattningarna. För mycket vatten är dess värsta fiende. Ställ den på en lite svalare men ljus plats efter blomning och dra in på vattningen. När de nya skotten kommer börjar du vattna och ge näring igen. Den kommer att belöna dig med en vacker blomning inför jul nästa år.

Den röda rosenkallan är en dekorativ krukväxt och med sin kraftiga röda färg på hölsterbladen passar den alldeles utmärkt in i julens färger. Dessutom är den väldigt lättskött och hållbar. Vill inte torka ut och vattnas gärna med ljummet vatten.

Brudorkidén är en favorit för många då den är så lättskött och blommorna står sig länge. Brudorkidén har ingen viloperiod utan kan blomma när som helst på året. Låt stå ljust men inte i direkt sol och vattna sparsamt. Låt substratet torka upp mellan vattningarna.

Det här var några tips på växter som inte brukar vara allergiframkallande. Placera dem en och en, skapa ett stilleben med flera krukor eller gör en blomstergrupp. Variationen är oändlig.

Lycka till!

Solveig