Hyacinter är en av mina favoritblommor på julen. De doftar så fantastiskt och jag vill gärna ha dem i hela huset. Tyvärr är det många som är allergiska mot just doften och då kan man hitta andra alternativ. Att göra samma sak med t ex en echeveria är fint.

Jag brukar använda hyacinter på lite olika sätt. Några gör jag "mossbollar" runt och ställer i en skål eller lägger på ett fat. Några sätter jag ner i glasvaser och några i julgrupper.

Mossa runt en hyacint

Att göra en mossboll runt en hyacint är inte svårt.
Du behöver:

  • en hyacint,
  • lite plattmossa eller annan mossa
  • och spoltråd/sytråd eller liknande som inte syns när du lindar det runt mossa (om du inte vill att den ska synas förstås)
  • en sax eller tång

Ta bort krukan från hyacinten och var rädd om rötterna. Spreja lite vatten på jorden och lägg mossan runt jordklumpen och rötterna utan att täcka själva löken som är ovan jord. Linda spoltråden runt mossan så att den hålls på plats. Klart! Använd hyacinten som du tycker passar bäst. Vill du så kan du dekorera mossan med pärltråd, band eller pärlor på nål. Det tycker jag är fint och lite festligt.

De hyacinter som jag satt i vas har antingen fått stå ensamma i en liten vas eller också flera stycken. Det gör inget om de står lite på varandra. De olika höjderna som skapas är extra fint tycker jag. Här har jag använt hyacinter med lök men det är minst lika fint med snitthyacinter.

För att kunna njuta av hyacinter hela julen kan du köpa flera på en gång och låta några stå svalt (kylskåpet tex) och ta fram vartefter. Då har du hyacinter som blommar hela julen.

Hyacinterna mår bäst och håller längst om de vattnas försiktigt, har du lindat mossa runt löken kan du spreja med vatten.

Lycka till med dina hyacinter!

//Solveig