Amaryllisen är en av våra mest populära julblommor, ståtlig, kraftfull och vacker. Man skulle kunna tro att den var kinkig som många andra ståtligheter, men är faktiskt riktigt lättskött även för den utan gröna fingrar. Den finns numer i en rad olika färger och färgställningar. Från vitt till djupaste rött. Från spräckligt till ljuvt rosa. Den vita amaryllisen har länge varit mycket populär men minskar i popularitet till fördel för den röda.


Amaryllisen finns som driven i kruka och är då mycket enkel att sköta. Vattna sparsamt, gärna underifrån på fat, för att undvika att vattna på löken och låt den gärna stå lite svalare när blomningen kommit igång, så håller den sig längre. Den vill stå ljust men klarar sig även med lite mindre ljus.

Övervintring
Vill du övervintra din amaryllis låter du den blomma färdigt och klipper sedan av blomma och frökapslar. Sköt den som en krukväxt under våren, vattna och svag näring. Under sommaren kan du ställa ut den på en halvskuggig plats till hösten. Placera krukan svalt och mörkt och låt den vila. Ge den inget vatten under tiden september till oktober. När du skymtar nya knoppar är det dags att ta fram den. Ge den ny jord och ställ den ljust samt vattna försiktigt.

Snittamaryllis
Amaryllis finns förstås som snitt och är ett underbart sätt att få en fantastisk blomning i vas. Snitta som vanligt, kombinera med något grönt och njut. Du kan också hänga upp din amaryllis i ett band och då måste du vattna i stjälken. För att undvika att stjälken böjer sig och går av på din snittamaryllis kan du sticka in en blompinne i skaftet.

Lycka till med dina amaryllis!

Solveig